Sunday 29 May 2011

CERITA KENDURI KAHWIN: Kelainan Dalam Manu Kenduri Kahwin

Zaman kecik-kecik dahulu (1990-an) kalau ikut mak pergi kenduri kahwin manunya macam biasa je... lauk nasi minyak, ayam masak merah, gulai daging dan jelatah. masuk era 2000-an terdapat revologi dalam pemilihan menu dalam majlis perkhawinan ini... bermula dengan hidangan bubur acang dan cendol di awal revolusi ini.... 

Sekarang... selain daripada menu utama yang banyak berubah sebagai contoh, ayam masak kicap, kurma ayam/daging, dalca, ayam goreng berempah dan macam-macam lagi lah. air pun bukan setakat sirap je. sudah ada bermacam jenis. saya pernah menghadiri sebuah kenduri sahabat, air minum nya sahaja ada 4-5 iaitu, sirap(semestinya) sarsi, oren, laici. selain itu menu sampingan tak kurang hebatnya. mcm2 ada....
antaranya, laksa, bihun sup, ikan bakar, teh tarik, goreng pisang pun ada.... huis.... best.... rasa macam open house hari raya pulak....

0 comments:

Post a Comment